Izby pamięci

Idea projektu

Zapraszamy do udziału w naszym projekcie
Izby Pamięci – Restart

IZBY PAMIĘCI – RESTART

to coroczny konkurs dla szkół organizowany przez Fundację Polskiej Grupy Zbrojeniowej.

Ideą projektu jest zmiana postrzegania szkolnych izb pamięci. Chcemy przywrócić tym miejscom należny blask, dać im drugie życie. Zależy nam, aby nie kojarzyły się z archaicznymi gablotami, zakurzonymi rekwizytami, ale poprzez nowoczesne środki przekazu potrafiły przekazać uniwersalne prawdy o życiu i bohaterstwie lokalnych i narodowych bohaterów.

Odnowione miejsca pamięci:

• rozwijają ciekawość historyczną uczniów;
  • przywracają pamięć o patronach;
  • są cenną wizytówką szkoły.

Izby szyte na miarę

Fundacja w ramach konkursu wybrała trzy szkoły, w których powstaną nowe lub zmodernizowane izby pamięci. Do współpracy zaprosiliśmy architektów z ogromnym doświadczeniem, specjalizujących się we współczesnych ekspozycjach muzealnych i wystawienniczych, autorów wielu wystaw, parków tematycznych, a także centrów nauki:

• JAZ Plus Architekci – wystawa 7 Cudów Wrocławia i Dolnego Śląska (Ośrodek Pamięć i Przyszłość), wystawa Droga do Jedności (Bruksela 2011), Przystanki Niepodległości  (Muzeum Historii Polski);
  • Fabryka Dekoracji – Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku, Centrum Nauki i Techniki w Poznaniu, podziemia Rynku Głównego w Krakowie, Wystawa Śląskiej Sztuki Sakralnej;
  • DS Studio – współtwórcy nagrodzonego złotym medalem projektu polskiego pawilonu EXPO 2017 w Astanie, Muzeum Hymnu Narodowego, Muzeum Miasta Ostrowa Wielkopolskiego.

Warsztaty dla uczniów

Pracom nad nowymi izbami pamięci towarzyszą szkolne warsztaty i zajęcia prowadzone pod okiem znakomitych projektantów i historyków. Uczniowie poznają na nich podstawowe zasady związane z selekcją materiałów historycznych i ekspozycją treści. Na zajęciach dowiedzą się, jak budować współczesne  miejsca pamięci, będą mieć też wpływ na kształt ich szkolnej izby.