Fundacja PGZ wspiera szkolenie strażaków PSP i OSP

Realizacja zadań w zakresie ratownictwa i ochrony ludności stanowi jeden z priorytetów działania Fundacji Polskiej Grupy Zbrojeniowej, która od lat angażuje się w inicjatywy służące szeroko pojętemu bezpieczeństwu. W 2023 roku Fundacja PGZ dofinansowała cykl szkoleń przeznaczonych dla strażaków Ochotniczych i Państwowych Straży Pożarnych pn. „Bezpieczna jazda wozami pożarniczymi w trudnym terenie” realizowany przez Fundację Ogólnopolskie Porozumienie Ochotniczych Straży Pożarnych.

Projekt prowadzony był na terenie całego kraju, w różnych powiatach i gminach. Celem projektu było przekazanie jak największej grupie strażaków wiedzy i umiejętności, które będą mogli wykorzystać podczas swoich działań, wszędzie tam, gdzie zajdzie konieczność poruszania się poza infrastrukturą drogową, aby skutecznie nieść pomoc poszkodowanym. Program szkolenia składał się z dwóch części – teoretycznej i praktycznej. Łącznie zorganizowano kilkanaście szkoleń, w których każdego dnia  uczestniczyło ok. 50 strażaków i ok. 10 wozów pożarniczych, głównie ciężarowych, ale również  pickupy, quady oraz pojazdy UTV. Projekt realizowany był pod honorowym patronatem Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji.

Działalność Fundacji OPOSP skoncentrowana jest na szkoleniu i upowszechnianiu wiedzy w zakresie problematyki obrony cywilnej, przygotowaniu ludności do uczestnictwa w powszechnej samoobronie, wspieraniu rozwoju technicznego oraz doskonaleniu ratowników Ochotniczych Straży Pożarnych, a także na działaniach związanych z ratowaniem życia, zdrowia, mienia i środowiska, prognozowaniem i rozpoznawaniem klęsk żywiołowych lub miejscowych zagrożeń.

Źródło zdjęć: Fundacja OPOSP

GALERIA