NASTOLATKI I KONFLIKTY. JAK RADZIĆ SOBIE Z TRUDNOŚCIAMI W RELACJACH RODZINNYCH – NAGRANIE Z WARSZTATÓW JUŻ DOSTĘPNE

Polecamy Państwa uwadze nagranie warsztatów edukacyjnych pt. „Nastolatki i konflikty. Jak radzić sobie z trudnościami w relacjach rodzinnych?” zrealizowanych przez Fundacją Dorastaj z Nami we współpracy z Fundacją PGZ oraz Centrum Weterana Działań poza Granicami Państwa w ramach cyklu „Porozmawiajmy o…”.
Wychowanie nastolatka to niełatwy proces, który wymaga ogromnej dawki cierpliwości, inteligencji i wiedzy psychologicznej. To wyjątkowy czas w życiu młodego człowieka i bardzo wymagający czas dla jego rodziców, ponieważ prawie wszystko zmienia się z dnia na dzień, a skuteczna komunikacja staje się prawdziwym wyzwaniem.

Jeśli zastanawiacie się jak postępować kiedy młody człowiek nie chce rozmawiać, jak rozwiązać konflikt ze swoim nastoletnim dzieckiem, jakie są przyczyny kłótni między rodzicami a nastolatkami oraz jak budować mosty, a nie mury w relacjach rodzinnych? to informujemy, że na te wszystkie pytania odpowiedzi udzieliła w niniejszym materiale psycholog, psychoterapeuta strategiczny, coach i trener Agata Rakfalska-Vallicelli.

Obejrzyj nagranie dostępne na kanale YouTube Fundacji Dorastaj z Nami:

Ponieważ dbanie o dobre relacje z nastolatkiem to proces, który wymaga czasu i wysiłku, ale jest kluczowy dla jego rozwoju, dodatkowo rekomendujemy Państwu dwa poradniki, które przygotowane zostały jeszcze w 2019 i 2020 r. przez Fundację Dorastaj z Nami i Centrum Weterana Działań poza granicami Państwa, w których autorka Marta Wrzosek — ekspert Fundacji Dorastaj z Nami, pedagog, doradca edukacyjno-zawodowy podpowiada czego nastolatek potrzebuje w relacjach z rodzicem, jak określić granice, jak prowadzić rozmowy, aby zbudować trwałą relację opartą na zaufaniu i wzajemnym zrozumieniu.

Wychowanie nastolatka nie jest sprawa łatwą i nie istnieje na to jedna, sprawdzona metoda. Kluczowe jest zrozumienie potrzeb i oczekiwań młodych ludzi oraz stosowanie odpowiednich technik komunikacyjnych. Pamiętajmy, że warto rozmawiać także o trudnych tematach, aby wspólnie szukać rozwiązań. Jeśli uda się nam dorosłym zachować optymizm i szacunek do dziecka, to z pewnością nasz nastolatek stanie się dojrzałą i odpowiedzialną osobą. Ważne jest przede wszystkim, aby przejść przez ten trudny czas dorastania jako drużyna.

Poradniki pt. „Rozmowy z nastolatkami” oraz „Rozmowy o nastolatkach” można pobrać ze strony www Fundacji Dorastaj z Nami.